Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 12. péntek | Klára napja

Hírek

 

M0 folytatása – várjuk a fényt az alagút végén

2022. február 03.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. januárban kiírta a tervezési közbeszerzési eljárást, ezzel elindult az M0-s északi szakaszának megvalósítása. Szintén kiírták a közbeszerzést a budakalászi elkerülőút építésére, ennek keretében pedig a 11-es főút Budakalász és Szentendre közötti szakasza 2×3 sávossá bővül. Ma délelőtt sajtótájékoztató volt a régiós közlekedési fejlesztésekről.

Óriási mérföldkő, hogy a tervezésre irányuló közbeszerzés kiírásával megkezdődött az M0-s északi szakaszának beruházása – mondta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, ma délelőtt a Megyeri hídnál tartott sajtótájékoztatón, ahol szó volt más régiós közlekedési fejlesztésekről is.

Forián-Szabó Gergely, Budakalász alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy Budakalásznál több mint 13 éve csonka csomópontban végződik az M0-s autóút. A Magyar Közút adatai alapján Budakalász főterén naponta 15 ezer jármű halad át, ami nagyjából a fele az M2-es autóút napi forgalmának.Ez a brutális forgalom elárasztja városunkat és az egész kistérséget”. Jelezte: fontos, hogy az M0-projekt hosszú évek után végre folytatódhat, évtizedek óta várnak erre a budakalásziak és a térség lakói.

Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy nem véletlenül lett tíz éve nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás az M0 folytatása, most a kiviteli terv tenderkiírásával új lendületet vesz majd a projekt. Nagyon várjuk, hogy a szó szoros értelmében végre meglássuk a fényt az alagút végén – mondta Forián-Szabó Gergely.

Bodó Imre, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője közölte: az útvonal egy 2 kilométeres és egy 3,2 kilométeres alagútpárban vezet majd. A kiírás szerint a 2×2 sáv + leállósávos, fizikai elválasztású főpálya három külön szintű csomópontot tartalmaz. A 11-es és a 10-es főút közötti mintegy 8 kilométeres szakasz kiviteli tervei 2026-ra készülhetnek el, a kivitelezés ez után kezdődhet.

A projekt része az M10-es autóút I. ütemének megvalósítása Üröm és Solymár között is, mintegy 4 kilométeren. Jelezte, a 11-es főútnál a csomópontot úgy alakítanák ki, hogy az északi-szentendrei irányból érkezőknek a Megyeri híd felé direkt kapcsolatot adnak. Ezzel megkönnyítik az M2-es és M3-as autópályák felé a közlekedést – mondta NIF projektiroda-vezetője.

fotók: Szabó Zoltán