Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. július 28. szerda | Szabolcs napja

Hírek

 

Megnyílik a kutyások előtt az Omszk park

2020. június 26.

Hosszú kényszerszünetet követően a június 24-i testületi ülésen aztán végre valóban a képviselő-testület elé kerülhetett a sokak által várt és előzetesen komoly társadalmi és szakmai egyeztetési folyamatokon átment módosító javaslat. Az új rendeletet a megvitatását követően végül 8 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadták.

Előzmények

2020. június 22-én és 23-án tárgyalták a bizottságok többek között a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosítástervezetét is. Ebben számos olyan, kutyatulajdonost érintő kérdés szerepelt, amelyek régóta foglalkoztatják a budakalászi kutyatartók nagy többségét. A döntéselőkészítést természetesen társadalmi egyeztetés is megelőzte, melynek részeként még február 13-án Beszéljük meg! címmel kutyás lakossági fórum volt a Faluházban. A 2011 Egyesület kezdeményezésére megalakult kutyás munkacsoport tagjai, illetve meghívott vendégként az Eb Ovo Egyesület szakemberei a lakosság segítségével igyekeztek körül járni a felelős ebtartás elképzelt, illetve a helyi szabályozás szerinti kérdéseit.  Az új szabályozás akkor lehet ugyanis működőképes hosszútávon, ha a lakosság is együttműködik, hozzájárulva ezzel a kutyás-nem kutyás társadalom békés közterület-használatához.

Az új szabályozás legfontosabb elemei

Az elfogadott rendelet csak az Omszk parkra vonatkozóan tesz engedményeket, a többi budakalászi közparkban nem kerülnek feloldásra a kutyás korlátozások.

 

 

 

 

Fontos, és nem a kutyát sétáltatókat érintő változás, hogy a Kahl am Main sétányon való kerékpáros közlekedésre a jövőben nem a KRESZ szabályai vonatkoznak majd. A közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet részeként ugyanis mód nyílik arra, hogy első körben még csak figyelmeztetést kapjon a szabályszegő kerékpáros, míg ha valóban súlyos szabálysértést követ el, akkor 50-150 ezres bírság szabható ki.

Fokozatosság és edukáció

Az előterjesztés megvitatásakor számos vélemény és szempont elhangzott. Felmerült többek között, hogy a terület alapvetően nem kutyásra alkalmas módon lett kialakítva, a tó körüli zsúfoltság pedig a kutyák beengedésével csak növekedni fog.

Ugyanakkor régi igény az ebtartók részéről, hogy kedvenceik is a víz közelébe mehessenek, ám ehhez ne kelljen egészen a Duna-partig menniük.

 

 

 

 

 

Sok család számára alapvető igény az, hogy ne kelljen választaniuk a „gyerekes” vagy „kutyás” programok között Budakalászon, és akár egy közös sétára is sor kerülhessen.

Az új rendelet célja megtalálni azt az egészséges egyensúlyt, amely révén a kutyás és nem kutyás lakosság igényeit is ki tudja szolgálni az Omsz park a nélkül, hogy egymást feltétlenül zavarniuk kellene.

Számos jó példa akad ennek megvalósíthatóságára, gondoljunk akár a Városmajorra vagy a Margitszigetre.

 

 

 

 

A békés és fegyelmezett egymás mellett élést, a szabályok betarthatóságát egyfelől a parkban olyan infotáblák kihelyezése segíti majd, amelyek pontosan mutatják a területi lehatárolást a kutyások részére. Másfelől a park területe kamerarendszerrel van ellátva, amelyen keresztül meg is lehet szólítani az esetleges szabálytalankodókat, szükség esetén pedig humánerőforrást lehet küldeni helyszíni szankcionálásra. Attól a megoldástól sem szabad visszariadni, hogy ha egy szabályosan közlekedő gazdi szabálytalanságot észlel, akkor figyelmeztesse a figyelmetlen kutyást. A tóhoz közel játszó gyerekek, napozók, sétálók nyugalmát nem fogják megzavarni az ebek, mert ezekre a jól határolt területekre a szabályozás szerint egyáltalán nem mehet be kutya.

A fokozatosság elvének fontosságával minden képviselő egyetértett, egyelőre más budakalászi közparkban nem terveznek módosítást. A kutyások beengedése az Omszk parkba gyors tapasztalatcserére ad most lehetőséget: nyár végén, ősz elején már lesz annyi észrevétel, hogy amennyiben szükséges, ismét módosuljon az ebrendelet: a működőképességet a tapasztalatok alapján a munkacsoport véleményének kikérésével a képviselő-testület folyamatosan monitorozza majd, és szükség esetén felül is vizsgálja azt.

Az új szabályozás egyúttal teszt is

A kutyás társadalom egyfajta érettségi vizsgájaként is felfogható, mit kezd az új szabályokkal. Rajtuk múlik majd, hogy az elméletben alaposan átbeszélt és korábban társadalmi vitára bocsátott elképzelés a gyakorlatban is valóban működőképes lesz-e.

Fontos e lépés megtétele, mert ezzel lehetőséget adunk arra, hogy a kutyás társadalom bebizonyítsa, érett a közös területhasználatra. Csakis kutyások és nem kutyások közösségén múlik, hogyan tud majd működni az Omszk park használatára vonatkozó új rendet.

véleményüket és javaslataikat továbbra is várjuk a kutya@budakalasz.hu e-mail-címre, a www.budakalasz.hu/kutya aloldalon pedig a döntéselőkészítő munkáról olvashatnak bővebben.

A felkészülési időt (táblák kihelyezése) követően a képviselő-testület által elfogadott új ebrendelet július 15-től lép életbe.

Ebösszeírás

A kötelező ebösszeírással kapcsolatban fontos változás, hogy az idei esztendőben a pandémia, illetve az online lehetőség megteremtése miatt a bejelentési határidő módosul: június 30. helyett év november elsejéig lehet majd bevallani az ebek adatait.