Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Pályázati forrásból megújulhatnak a kalászi iskolák

2023. október 25.

Az Európai Unió támogatásával pályázati lehetőség nyílt a régi budakalászi iskolák felújítására, bővítésére. A régóta esedékes korszerűsítés lehetőségére dr. Göbl Richárd levélben hívta fel a Váci Tankerületi Központ vezetésének figyelmét.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében pályázati lehetőség nyílt a budakalászi köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére és korszerű taneszközök beszerzésére. A közoktatás működtetése 2013 óta már nem önkormányzati kompetencia, de a városvezetés szívén viseli a budakalászi iskolák sorsát.

Budakalász két régi oktatási közoktatási intézménye térségi, sőt országos viszonylatban is kifejezetten rossz műszaki állapotban van.  A Szentistvántelepi Általános Iskola főépületének tetőszerkezete beázik és a melléképületek is rossz műszaki állapotban vannak. A tornaterem inkább csak tornaszoba, a helyszűke komoly gond.

A Kalász Suli épülete hasonlóan felújításra szorul. Itt az elektromos hálózat, a gépészet és az épület homlokzata van rossz állapotban. Egy komolyabb esőnél az emeleti tantermek beáznak, a tetőfelújítás itt is halaszthatatlan feladat.

A Kalász Alapfokú Művészeti Iskola bővítésének igénye is régóta közismert. Helyhiány miatt sok jelentkezőt kell elutasítani, a zeneiskola óráinak jó részét pedig a Faluházban kell megtartani. Régi közös vágy egy megfelelő méretű koncertterem kialakítása is.

Budakalász elkötelezett az oktatási-nevelési intézmények fejlesztése ügyében, ezért feltétlenül szorgalmazzuk a kínálkozó lehetőség kihasználását, a TOP_Plusz-3.3.3-23 pályázaton való indulást. Budakalász kizárólag a Váci Tankerületi Központhoz csatlakozva, konzorciumi tagként tudna részt venni a folyamatban.

A pályázati anyagok, valamint a konkrét beruházások előkészítéséhez a városvezetés minden lehetséges partneri segítséget felajánlott a tankerület számára. Dr. Göbl Richárd a térség országgyűlési képviselőjét is tájékoztatta a kínálkozó lehetőségről és dr. Vitályos Eszter támogatását kérte a budakalászi kezdeményezéshez.

A Szentistvántelepi Általános Iskola egyik melléképülete mellett jobbra a színes konténerben korábban az igazgatói iroda és a titkárság működött, jelenleg fejlesztésre használják. Fotó: index.hu