Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Filmstúdió projekt: a közvéleménykutatás eredményei

2021. július 22.

A Budakalászra tervezett filmstúdió építésével kapcsolatban a városvezetés július elején reprezentatív kérdőíves kutatás keretében mérte fel a lakossági véleményeket, melynek eredményét ismertetjük. Eszerint többen vannak, akik elutasítják a beruházást, mint akik támogatják, de nagyon sokan vannak a hezitálók is.

Az adatfelvétel 2021. július 2-7. között készült, összesen 200 fő megkérdezésével. A kutatást és az eredmények kiértékelését a Fabricula Bt. végezte dr. Ságvári Bence vezetésével. Az eredmények alapján a tervezett filmstúdió beruházásról 10 megkérdezettből 9 hallott már. Az önkormányzat által a háztartásokba eljuttatott és az online felületeken is közzétett kiadványt a megkérdezettek 27%-a, azaz nagyjából minden negyedik ember olvasta, további 13% pedig ugyan találkozott vele, de nem olvasta el. A lakossági fórumot – akár élőben, akár felvételről – a lakosság negyede kísérte figyelemmel.

Elutasítók, hezitálók, támogatók

Összességében a megkérdezettek 39%-a inkább nem támogatja a beruházást („elutasítók”), 28% többé-kevésbé támogatja („hezitálók”), 33% pedig inkább vagy teljes mértékben támogatja („támogatók”). Demográfiai csoportok szerinti bontásban az adatok azt mutatják, hogy a 18-29 évesek (66%) és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (55%) nagyobb arányban támogatják a beruházás megvalósítását, míg az idősebbek (60 év felettiek) és az alapfokú végzettségűek nagyobb arányban ellenzik azt: körükben a támogatók aránya csak 17%, illetve 14%.

A Duna-parti városrészben megkérdezettek körében a városi átlagnál nagyobb volt a különbség a támogatók és az ellenzők között (22% támogatja, 33% elutasítja), ugyanakkor ebben a térségben a bizonytalanok aránya (44%) is magasabb volt.

A városi szintű adatokból az is kiderül, hogy a saját magukat a beruházással kapcsolatban inkább tájékozottnak tartók között majdnem kétszer akkora arányban (53%) találunk támogatókat, mint azok körében, akik magukat tájékozatlannak (28%) tartják. A három csoport között lényegében nincsen eltérés abban, hogy mit látnak jelenleg a város legnagyobb problémáinak. Mint a támogatók, mind pedig a hezitálók és az elutasítók körében egyaránt a közlekedés, az állandók dugók, a zsúfoltság, illetve az ebből fakadó zaj- és levegőszennyezés állnak az első helyen.

A beruházást elutasítók legfőbb aggodalmai a forgalom és a zaj további növekedése, és az, hogy a beruházás tönkre fogja tenni a Duna-parti övezeteket. A támogatók leginkább a gazdasági érveket (növekvő bevételek, munkalehetőség, infrastruktúra fejlesztésének lehetősége) és a szimbolikus előnyöket (Budakalász felkerülhet a világ filmes térképére) hangsúlyozták. Fontos, hogy a bizonytalanok körében a növekvő forgalom és zaj, mint ellenérv mellett hangsúlyosan jelennek meg a pozitív gazdasági érvek, leginkább az a várakozás, hogy a beruházó hozzájárulhat a helyi infrastruktúra (pl. közművek) fejlesztéséhez. Ez az érv a Duna-parton élő és a beruházást támogató válaszadók esetében is fontos szempontként jelent meg.

Döntés augusztus 2-án

Budakalász jövőjét hosszú távra meghatározó döntést fog hozni a képviselő-testület augusztus 2-án, a 17 órakor kezdődő rendkívüli ülésen a filmstúdió beruházásról a Kós Károly Művelődési Házban. A városvezetés a korábbi ígéretéhez híven számos eszközzel tájékoztatta a lakosságot a tervezett beruházásról: lakossági tájékoztató füzetet juttatott el Budakalász minden postaládájába, a Hírmondóban és az online felületeken több cikkben, illetve videóban mutatta be beruházással kapcsolatos pro és kontra érveket, lakossági fórumot tartott, illetve jelen anyagunkban a lakossági véleményeket feltérképező közvélemény-kutatás eredményeit is közzétesszük.

A közvélemény-kutatás teljes kiértékelését itt érheti el.