Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Lakossági fórum a Budakalászra tervezett filmstúdióról – beszámoló

2021. június 09.

Június 8-án lakossági fórumot tartottunk a Faluházban a Metro áruház mögé tervezett filmstúdióval kapcsolatos elképzelésekről, ahol az önkormányzat és a beruházó képviselői ismertették az álláspontokat és meghallgatták a lakossági véleményeket.

A fórumon elsőként Forián-Szabó Gergely, Budakalász alpolgármestere ismertette az önkormányzat álláspontját a tervezett beruházásról. Kiemelte, hogy a városvezetés a beruházó felé már a megkereséskor jelezte: csak a lakosság tájékoztatása és a Budakalászon élők véleményének visszacsatolása után hoz döntést az ügyben. Az önkormányzat álláspontjának ismertetése után Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója részletesen bemutatta a beruházói terveket.

Az előzetes tájékoztatások során és a fórumon is elhangzott, hogy a beruházásra kiszemelt külterület tulajdonosa a GYNK Ingat­lanfejlesztő Zrt. A 26 hektáros terület magántulajdonosának eladási szándékát az önkormányzat ugyan nem tudja befolyásolni, de a hasznosítás lehetőségeit a helyi építési szabályokon keresztül igen. Kálmán Kinga főépítész ezekről a szabályozási eszközökről adott részletes tájékoztatást.

Rengeteg felvetés és kérdés hangzott el melyekre az előadók a helyszínen hosszasan válaszoltak. A Duna-partért Egyesület képviselője jelezte, hogy kérdéseiket írásban fogják elküldeni az önkormányzat és a beruházó részére.

A három és fél órás eseményen több mint száz érdeklődő kalászi volt jelen, ott voltak a 2011 Egyesület önkormányzati képviselői, a kalászi civil szervezetek vezetői és tagjai is; illetve eddig több mint 1600-an nézték meg az élő közvetítést a város Facebook oldalán.

A beruházó Market Asset Management Zrt. képviselőinek megkeresése után először április végén adtunk hírt a Budakalász.hu-n a tervezett projektről. Áprilisban és májusban Kálmán Kinga főépítész vezetésével az építész és tájépítész szakemberek, illetve a kibővített tervtanács tagjainak közreműködésével folytak a szakmai egyeztetések. Az általuk már elfogadhatónak tartott koncepciótervek alapján folytatódott a  lakossági tájékoztatás is. A tervek és a szándékok véleményezésébe bevontuk a képviselőtestület tagjait, köztük a Fidesz-frakció képviselőit is, illetve két alakalommal a budakalászi civil szervezetek, a Budakalászi Duna-partért Egyesület, a CivilKalász, a 2011 Egyesület, a Lupa Egyesület és a Budakalászért Védegylet tagjaival is zajlott megelőző egyeztetés.

A hiteles információk átadása érdekében 4000 budakalászi postaládába eljuttattuk a tervezett beruházás lehetséges előnyeit és kockázatait bemutató kiadványt, melyben összefoglaltuk az önkormányzat előtt álló döntési lehetőségeket és azok esetleges következményeit. Hasonló céllal készült az a rövidfilm is, amelyet a város honlapjáról, hivatalos közösségi oldaláról minden érdeklődő számára elérhetővé tettünk.

A fórumon több alkalommal is elhangzott, hogy a projekt megvalósíthatóságáról a város lakosságát reprezentáló személyes kérdőíves adatfelvétel során felmért lakossági vélemény megismerése után – várhatóan július első felében – dönt majd a képviselőtestület, miután a veszélyhelyzet korlátozásainak feloldása ezt június 15. után már lehetővé teszi.

Fotó: Szabó Zoltán

Az élő közvetítés itt nézhető vissza.

Tájékoztató videónk a tervezett beruházásról: