Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Őszi közmeghallgatás a Faluházban

2022. október 27.

Közmeghallgatás és testületi ülés volt Faluházban. A Képviselő-testület az energiaválsággal kapcsolatos takarékossági intézkedések mellett arról is egyhangúlag döntött, hogy a város felé régóta fennálló jelentős összegű tartozásokról az Önkormányzat tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A testületi ülésen elhangzott: az energiaválság mindenkit fokozott takarékosságra int. A központi kormányzati elvárások 25 százalékos megtakarítást fogalmaztak meg, a budakalászi önkormányzat is hasonló mértékű megtakarításra törekszik. Jelenleg szakértő megbízásával zajlik az önkormányzati épületek energiahatékonysági felülvizsgálata, hogy az alaptevékenység megtartása mellett érdemi megtakarításokat érjünk el.

A Polgármesteri Hivatalban is faragni kell a rezsiköltségeken. A fűtési szezonban a gáz- és az áramfogyasztás csökkentése érdekében november 1-től február 28-ig a hivatal dolgozói péntekenként otthonról végzik majd a munkájukat.  A rendészeti tevékenység zavartalan lesz.

Az intézkedés az ügyfélfogadás rendjét is érinti. Novembertől február 28-ig péntekenként szünetel majd a személyes ügyfélfogadás, a hivatal zárva lesz. A munkatársak a hétfői délutáni ügyfélfogadási lehetőség mellett a szerdánként délelőtt és délután is rendelkezésre állnak. Az intézkedéssel az ügyfélfogadás időtartama heti két napra korlátozódik, de összességében hetente egy órával nő a személyes ügyintézési lehetőség.

November 1-től december 14-ig, valamint 2023. január 9-től 2023. február 28-ig az ügyfélfogadás rendje: hétfőn 13-tól 18 óráig, szerdán reggel 8-tól 16 óráig.

A Polgármesteri Hivatal mellett az önkormányzat intézményei is takarékoskodni fognak. Ehhez az intézmények vezetői felmérik a lehetőségeket. A bölcsődékben és óvodákban a szokásos év végi zárási időszakon kívül biztosítani kell a gyermekek fogadását, azonban a szülői igények megismerését követően felmerülhet a munkarend átalakítása, ügyeleti időszakok kijelölése. A Kalászi Idősek Klubja intézményben fontos szempont, hogy az időskorúak számára az otthoni fűtési nehézségek enyhítése érdekében ne szűküljenek, hanem inkább bővüljenek a nappali melegedési és foglalkozási lehetőségek.

A folytatásban elhangzott: az energiaválság miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került önkormányzatok számára a köztartozások hatékony beszedése létfontosságú. Budakalász is nehéz helyzetben van, a kintlévőségek behajtása a közteherviselés elveinek és a jogkövető magaratás érvényesítése miatt is fontos közérdek. Az adóhatóság mintájára és a vonatkozó szabályok betartásával a régóta fennálló és jelentős összegű tartozásokról az önkormányzat tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot. A testület döntése értelmében az 1 millió forintot elérő és 30 napot meghaladó lejárt bérlői tartozások kerülnek ebbe a kategóriába.

A Képviselő-testület a védett utakra történő behajtás szabályozása kapcsán tárgyalt arról, hogy mi a teendő akkor, ha valaki rendelkezik érvényes behajtási engedéllyel, de ezt nem tudja bemutatni az intézkedő rendésznek vagy rendőrnek. Az elfogadott javaslat szerint első alkalommal az intézkedő rendőr vagy városrendész büntetőpont és pénzbüntetés helyett csupán figyelmeztet a feledékenységért. Ugyanez a helyzet a védett övezetben parkoló gépjárműtulajdonosok esetében, akik nem helyezik ki a szélvédő mögé, jól látható helyen a behajtási engedélyt, de rendelkeznek vele 8 napon belül pótlólag bemutathatják. Természetesen ez csak a névre szóló behajtási engedélyre vonatkozik, vendégkártya utólag nem mutatható be.

A testület arról is döntött, hogy a 0209/230 helyrajzi számú útra a jövőben a „Napraforgó köz” elnevezést használja. A nevet a kérelmet előterjesztő ingatlan tulajdonosokkal is egyeztették.

A testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés itt megtalálható.

 

A napirendi pontok után megkezdődött a közmeghallgatás. Elsőként dr. Göbl Richárd polgármester számolt be arról a szerda koradélutáni találkozóról, amelyre a térség polgármestereit hívta meg a körzet országgyűlési képviselője. Az önkormányzati rezsiköltségek drasztikus emelkedése és a magas infláció következményeinek enyhítéséről rendezett megbeszélésen dr. Vitályos Eszter mellett dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár is jelen volt. Amint megérkezik a találkozóról készült emlékeztető, részletesen is beszámolunk róla.

A polgármester ezután az idei tavasz óta eltelt időszak legfontosabb önkormányzati eseményeiről, a Budakalászon megindult, illetve előkészített számos fejlesztésről számolt be a hallgatóságnak.

Ezt követően Forián-Szabó Gergely és Nagel István alpolgármesterek válaszoltak az előzetesen, írásban feltett kérdésekre. A folytatásban a megjelent budakalásziak további kérdéseket tettek fel, több témával kapcsolatban pedig a véleményüket is megfogalmazták. Az Élhető Budakalász program alakulásáról, a helyi közlekedés nehézségeiről és a behajtási rendelet eddigi tapasztalatairól, az Arany János u. 3. szám alatti önkormányzati ingatlan jogi helyzetéről egyaránt szó esett, csakúgy, mint a fásítási program alakulásáról, a köztéri fák gondozásáról és a közbiztonság aktuális kérdéseiről.

 

Kérdésre válaszolva Forián-Szabó Gergely jelezte: azért pályáztatják hónapok óta a Sekrestyés utcai két önkormányzati telket, hogy azok az elérhető legmagasabb áron keljenek el. Jelezte: míg korábban 1.3 milliárd forintért adtak el ingatlanokat a város korábbi irányítói, 2019-óta a város ingatlanvagyona az ingatlanvásárlásokkal nőtt. A két ingatlan kapcsán kiemelte: nem cél a gyors és olcsó ingatlaneladás. Ellenpéldaként hozta fel a Kálvária lakópark telkeinek 2016-os eladását, amikor is a budakalászi közösség alig több mint 6 millió forintot kapott az eladott telkek darabjáért. Emlékeztetett a Mályva park ügyére is, amikor a nyár közepén kiírt 14 napos rendkívül szűk pályázati határidő nem arra utalt, hogy az elődök mindent megtettek volna azért, hogy minél több ajánlat érkezzen. A kérdés kapcsán az alpolgármester utalt a Pest Megyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán folyamatban lévő nyomozásra, a rendőrség legutóbb augusztusban kért újabb információkat az eladás körülményeiről.

A polgárőrséggel kapcsolatosan feltett kérdésekre válaszolva egyértelműen jelezte: ha az új vezetőség hivatalosan is megkeresi a városvezetést, akkor természetesen együttműködésre törekednek majd. Ennek viszont értékelvűnek kell lennie. Az alapelvek rögzítéséhez fontosnak nevezte, hogy hiteles személyek képviseljék a szervezetet, feddhetetlen jogkövető magatartásuk pedig példaértékű legyen, hiszen csak ekkor bízhatjuk rájuk nyugodt szívvel a közösség értékeit.

A testületi ülés, illetve a közmeghallgatás az érdeklődő budakalásziak számára távolról is követhető volt a város közösségi oldalán.