Jelentős csúszással, de korszerűsítette működését a szentendrei kávépörkölő
2024. április 16.
Az égett kávészag komoly kockázatú szennyezőanyagokat tartalmaz. A 11-es úton és Budakalász belterületén gyakran érezhető „fincsi kávéillat” forrása egy Szentendre területén, de a budakalászi házakhoz közel működő kávépörkölő üzem. A budakalászi kezdeményezésre indított környezetvédelmi eljárás kapcsán végre arról számolhatunk be, hogy a cég elvégezte a szükséges környezetvédelmi beruházást, április közepétől nem terheli tovább a környezetet.
2022 januárjában számoltunk be először arról, hogy Budakalász kezdeményezésére a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya vizsgálatot indított. Az eljárás eredményeként a kávépörkölő üzem tulajdonosa a TAILOR and STONEHILL Kft. a technológia korszerűsítése mellett döntött. Két évvel ezelőtt Budakalász azért szorgalmazta a környezetkímélőbb működést a Kormányhivatalnál, mert az üzem működése, illetve a kávépörkölés során felszabaduló gázok és a szálló por egészségre gyakorolt hatása a nemzetközi szakirodalom (lásd a lenti felsorolást) szerint komoly aggodalomra ad okot.
A megnyugtató ígéretekkel ellentétben az egészségügyi kockázatot rejtő szaghatás sokáig nem változott, ezért városunk újból megkereste a Kormányhivatalt. Nem sokra rá arról kaptunk tájékoztatást, hogy 2023 decemberére az üzem már biztosan végrehajtja a szükséges környezetvédelmi fejlesztést és a légszennyezés megszűnik.
Budakalászt ötödik éve egy környezetvédelemre érzékeny civil egyesület, a 2011 Egyesület irányítja. A decemberi határidő lejártával Budakalász ezért is kért ismét tájékoztatást az illetékesektől, hogy a megígért környezetvédelmi fejlesztés vajon megvalósult-e? Néhány napja a Pest Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy a fejlesztés végre megvalósult, a kávépörkölő működése immár nem jelent egészségügyi kockázatot Budakalász és a környék lakói számára.
Háttér:
- Az elérhető legjobb technológia (BAT) alkalmazásának európai követelményéről:
- A Forbes cikke a kávépörkölés karbonlábnyomáról:
Here’s Why Zero-Emissions Coffee Roasting Matters (forbes.com)
- Cikk a megfelelő műszaki megoldásokról: